Analiza financiara

"Dicţionarul fiduciar financiar apărut la Paris în anul 1991 defineşte analiza financiară ca fiind un studiu metodic al situaţiei şi evoluţiei unei societati privind structura sa financiară şi rentabilitatea, pornind de la bilanţ, contul de rezultat şi de la toate celelalte informaţii oferite de întreprindere sau care pot fi obţinute referitor la întreprindere şi viitorul său."

Eu as extinde aria analizei financiare si la viata de zi cu zi. In fond fiecare din noi actioneaza (din punct de vedere financiar) pe baza unor analize.
Cand te duci si faci piata, cumperi de la primul vanzator care iti iese in cale? Sau cumperi mere in loc sa cumperi pere? Poate sunt si persoane care fac asta, dar in mod normal fiecare din noi analizeaza mai intai ofertele si dupa aceea alege sa cumpere de la un anume vazator, in functie de raportul calitate-pret. Oare nu e si asta un pic de analiza financiara?



Ceea ce mi se pare surprinzator este ca sunt inca multe persoane care nu isi urmaresc fluxul de numerar (sau cashflow-ul). Am fost si eu pentru o perioada una din aceste persoane (moment care a coincis, absolut intamplator, cu o majoare substantiala de salariu). Nu treceau decat doua saptamani si eu nu mai aveam decat bani de paine. In acel moment ma intrebam “Oare pe ce am cheltuit banii?”. Si culmea, nu puteam sa imi raspund la aceasta intrebare.

Pana la un moment dat cand mi-am luat inima in dinti si am inceput sa imi urmaresc cheltuielile. Dupa care am trecut la bugete. In fiecare luna imi previzionam cheltuielile pentru luna urmatoare. Si asa mi-am dat seama ca imi mai raman bani si pentru investitii, fara sa afectez prea mult confortul sau nevoile zilnice. Nu a trebuit decat un pic de analiza financiara ca sa ajung la concluzia asta.

O prietena si-a luat telefon in rate acum ceva timp. Era unul dintre cele mai fitoase telefoane la vremea respectiva. In acest moment mai are de platit trei ani la un telefon pe care nici macar nu il mai detine.
Asa ca, vrem nu vrem, analiza financiara face parte din viata noastra de zi cu zi, intr-un fel sau altul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


analiza financiara in marime naturala

Graficul zilnic al cursului valutar


Acest grafic euro - ron nu este pentru a te speria ci pentru a te ajuta sa iei o decizie mai usor in cunostinta de cauza. Invata cum sa stapanesti cursul banilor