Pasive

Categoriile mari care se regasesc in pasivul unei balante sunt urmatoarele:

  • Capital si rezerve (Capital and reserves) cuprinde capitalul social (varsat sau nevarsat), rezerve (legale sau alte rezerve) constituite din profitul anilor anteriori, profitul anului curent si eventualul profit nerepartizat.
  • Participare minoritara (Minority interest) reprezinta partea din capitalul social si rezerve aferenta actionarilor minoritari. De exemplu, daca un grup detine 90% din actiunile unei societati iar restul de 10% sunt detinute de actionari care nu apartin grupului, in momentul cand se va face consolidarea situatiilor financiare la nivelul grupului, cele 10% vor aparea ca si interes minoritar.
  • Pasive necurente (Non-current liabilities) cuprind eventualele facilitati fiscale (impozite amanate) precum si acea parte din imprumuturile pe termen lung care depaseste un an de zile.
  • Pasive curente (Curent liabilities) au o gama mai larga de componente si anume:
- Datoriile comerciale in care intra soldul de plata catre furnizori, incasari in avans de la clienti, sold aferent achizitiilor de mijloace fixe sau imobilizari necorporale, creditori diversi, taxe constituite la bugetul statului sau bugetele locale (TVA, accize, impozit profit, taxe salariale etc), venituri facturate in avans, datorii inregistrate pentru care nu s-a primit inca factura de la furnizor:
- Imprumuturi, respectiv partea curenta a acestora (ceea ce trebuie rambursat intr-o perioada mai mica de un an).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


analiza financiara in marime naturala

Graficul zilnic al cursului valutar


Acest grafic euro - ron nu este pentru a te speria ci pentru a te ajuta sa iei o decizie mai usor in cunostinta de cauza. Invata cum sa stapanesti cursul banilor