Indicatori de solvabilitate

Solvabilitatea pe termen lung se refera la capacitatea unei afaceri de a rambursa dobanda si principalul aferente creditelor pe termen lung luate. Sunt doi indicatori folositi pentru a evidentia solvabilitatea: unul se refera la capacitatea afacerii de a rambursa dobanda aferenta creditului pe termen lung iar cel de al doilea are in vedere capacitatea de rambursare a principalului.

Indicatorul pentru dobanda compara suma venitului disponibil pentru plata dobanzii si suma datorata ca si dobanda. Venitul disponibil nu este altceva decat castigul inainte de dobanda si impozit pe profit (EBIT).
Formula pentru indicatorul de acoperire a dobanzii este:           EBIT      
                                                                               Cheltuieli cu dobanda

Indicatorul care evidentiaza capacitatea unei firme de a returna principalul este Gradul de Indatorare (debt to equity ratio). Structura de capital pe termen lung a unei afaceri este alcatuita in principal din imprumuturi pe termen lung si din participatia actionarilor.

Gradul de indatorare = Total imprumuturi pe termen lung
                                                   Total capital

Imprumuturile pe termen lung sunt de obicei garantate cu active detinute de societate si au prioritate la plata (chiar si inaintea drepturilor asociatilor). Din acest motiv cei care acorda credite pe termen lung au un grad ridicat de siguranta in ceea ce priveste restituirea sumelor la data stabilita si in cuantumul stabilit (suma restituita nu depide de cat de mare este profitul sau pierderea societatii).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


analiza financiara in marime naturala

Graficul zilnic al cursului valutar


Acest grafic euro - ron nu este pentru a te speria ci pentru a te ajuta sa iei o decizie mai usor in cunostinta de cauza. Invata cum sa stapanesti cursul banilor