Rata curenta si rata rapida

[1]    [2]    [3]    [4]

Diferenta dintre activele curente si pasivele curente este cunoscuta sub denumirea de capital de lucru. Deoarece afacerile nu pot supravietui fara un capital de lucru pozitiv, intrebarea daca activele curente depasesc pasivele curente este extrem de importanta.
Un capital de lucru pozitiv (activele curente mai mari decat pasivele curente) ofera afacerilor o lichiditate suficienta sa le asigure supravietuirea. In schimb, daca activele curente sunt mai mici decat pasivele curente, afacerea se afla intr-un pericol iminent de faliment.
Indicatorul financiar care masoara acest risc este RATA CURENTA, formula de calcul fiind:

Rata curenta = Active Curente
                      Pasive Curente

Indicat ar fi ca rata sa fie mai mare de 1 pentru a avea o marja de siguranta deoarece rata curenta, ca toti indicatorii de altfel, ofera o imagine aproximativa. O rata curenta de 2 sau mai mult ar asigura o marja de siguranta.
Stocurile, ca si parte componenta a activelor curente, pot avea o lichiditate scazuta in situatii de criza (de exemplu stocurile perisabile, sezoniere, de lux, uzate moral etc). Din acest motiv rata curenta este adesea modificata prin excluderea stocurilor din total active curente, obtinandu-se astfel RATA RAPIDA.

Rata Rapida = Active curente – Stocuri
                             Pasive curente

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


analiza financiara in marime naturala

Graficul zilnic al cursului valutar


Acest grafic euro - ron nu este pentru a te speria ci pentru a te ajuta sa iei o decizie mai usor in cunostinta de cauza. Invata cum sa stapanesti cursul banilor