Viteza de rotatie a datoriilor

[1]    [2]    [3]    [4]

Viteza de rotatie este un factor cheie in determinarea lichiditatii. O viteza de rotatie a datoriilor cat mai mica economiseste numerarul si creste lichiditatea unei afaceri.

Viteza de rotatie a datoriilor = Costul bunurilor vandute
                                               Sold mediu datorii (furnizori)

Pentru a transforma numarul de rotatii in zile se impart cele 365 zile ale anului la numarul de rotatii.

O viteza de rotatie mai mare decat cea medie la nivel de industrie este ok atata timp cat lichiditatea este suficienta, deoarece platile la timp catre furnizori atrag dupa sine discount-uri care micsoreaza costul bunurilor vandute ducand astfel la cresterea venitului net. Totodata, cresterea vitezei de rotatie este nerecomandata atata timp cat lichiditatea este la limita.

O viteza de rotatie mai mica decat cea medie la nivel de industrie este recomandabila atunci cand lichiditatea este la limita dar nu si atunci cand lichiditatea este satisfacatorare, deoarece se pierd eventuale facilitati oferite de furnizori pentru plata la timp a facturilor. Orice furnizor apreciaza un client care plateste la timp :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


analiza financiara in marime naturala

Graficul zilnic al cursului valutar


Acest grafic euro - ron nu este pentru a te speria ci pentru a te ajuta sa iei o decizie mai usor in cunostinta de cauza. Invata cum sa stapanesti cursul banilor