Viteza de rotatie a creantelor

[1]    [2]    [3]    [4]

Viteza de rotatie este un factor cheie in determinarea lichiditatii. O viteza de rotatie mare permite afacerii sa faca mai multe operatiuni fara sa isi sporeasca activele. O viteza de rotatie a creantelor mare semnifica faptul ca suma de bani blocata in creante neincasate este mica, lucru care imbunatateste lichiditatea.

Formula de calcul este:
Viteza de rotatie a creantelor =        Vanzari pe credit*       
                                                    Sold mediu creante neincasate

Rezultatul formulei de mai sus ne spune cate rotatii au avut creantele intr-o anumita perioada de timp. Pentru a transforma numarul de rotatii in zile se imparte un an (respectiv 365 zile) la numarul de rotatii.
Trebuie avuta in vedere corelatia cu viteza de rotatie a datoriilor pentru a evita situatii in care creantele au o medie de incasare de 90 zile (4 rotatii) iar datoriile o medie de plata de 30 zile. Soldul creantelor, spre deosebire de vinuri, nu se imbunatateste cu timpul. El trebuie mereu corelat cu viteza de rotatie a achizitiilor pentru a se evita inrautatirea lichiditatii afacerii.
* Prin vanzari pe credit se inteleg toate vanzarile la care plata nu se face pe loc, cash.


analiza financiara in marime naturala

Graficul zilnic al cursului valutar


Acest grafic euro - ron nu este pentru a te speria ci pentru a te ajuta sa iei o decizie mai usor in cunostinta de cauza. Invata cum sa stapanesti cursul banilor